Nieuwe wegen naar emissievrij asfalteren met Green Road Equipment
GEBA is al 40 jaar actief in de verhuur van walsen, asfalteermachines en ander materieel voor de aanleg en het onderhoud van asfaltwegen. Ingegeven door duurzaamheidsambities en de stikstof- problematiek werd twee jaar geleden radicaal een nieuwe weg ingeslagen. In de komende jaren worden verschillende typen walsen en asfaltmachines uit het machine verhuurpark van Geba, door zusterbedrijf Green Road Equipment volgens het “cradle-to-cradle- principe” geëlektrificeerd en getransformeerd naar een emissieloos en duurzaam machinepark.
In November 2020 werd zusterbedrijf “Green Road Equipment (GRE) ” opgericht, met het doel om de met dieselmotoren aangedreven wegenbouwmachines tussen nu en 4 jaar tijd om te bouwen naar elektrisch aangedreven materieel. “ Het wordt steeds belangrijker om op een duurzame manier infrastructurele werken te realiseren” vertelt Geba en GRE directeur Wilfred Sleijffers. De PFAS- en stikstofcrisis is een wake-up call. Deze veroorzaakte een plotselinge stagnatie in de verhuur van materieel omdat verschillende infrastructurele bouwprojecten in kwetsbare gebieden niet meer uitgevoerd mochten worden. “Denk bijvoorbeeld aan de realisatie van de verbinding tussen de A15 en de A12 die vanwege de uitspraak van de Raad van State steeds uitgesteld wordt. Dat merken wij als verhuurder natuurlijk onmiddellijk. Mede daardoor zijn wij onze processen gaan evalueren en gaan bepalen wat onze bijdrage aan een duurzame oplossing kan zijn.
Ombouwen naar elektrisch
Voor de machinefabrikanten is de Nederlandse markt in relatie met de wereldwijde afzet te klein om voor de productie van elektrisch materieel nu nieuwe engineering op te starten en nieuwe productielijnen op te zetten, vertelt Sleijffers. Voor dat dat zo ver is, zal dat naar verwachting nog een aantal jaren duren. “Wij willen en kunnen daar niet op wachten”. Daarom hebben wij besloten om in samenwerking met onze kennispartners zelfstandig onze machines om te bouwen naar elektrische asfaltmachines voorzien van een nieuw CE-keurmerk”. Het materieel van onze opdrachtgevers en van Geba wordt door onze eigen IT engineers en monteurs ontwikkeld en in onze eigen werkplaats gerealiseerd. “Onze doelstelling is ons gehele machinepark te transformeren van diesel aangedreven- naar elektrisch aangedreven materieel en deze via ons verhuurbedrijf aan te kunnen bieden.”
De eerste ontwikkeling, de 12 tons elektrische drie-rol wals was technisch gezien nog een relatief gemakkelijk opgave, vertelt Sleijffers. Wij hebben gedegen partners gevonden zoals bijvoorbeeld “Urban Mobility Systems (UMS)” in Oss. Het is ons gelukt om dit type wals met UMS opnieuw te engineren en volledig volgens het “cradle-to-cradle principe” om te bouwen. Het accupakket van deze wals heeft een actieradius van ruim 12 werkuren. Inmiddels heeft Green Road Equipment twee productielijnen uitgerold en in één jaar tijd 10 van deze elektrische drie-rol walsen aan infra aannemers afgeleverd. Vervolgens hebben we vorig jaar de focus gelegd op de ontwikkeling en realisatie van een elektrische kleine asfaltset, waaronder een vol elektrische 2 ½ tons tandemwals, een bitumensproeiwagen en een kleine asfaltspreidmachine. Dat doen wij samen met onze partner Motrac Hydrauliek in Zutphen. De elektrische tandemwals (GRE T30), de enige in zijn soort met een actieradius van 10 werkuren, is inmiddels opgeleverd en verkocht. Dura Vermeer heeft de primeur! Voor de zomer is ook de vol elektrische sproeiwagen klaar en vlak daarna zal de vol elektrische asfaltspreidmachine gereed zijn.
Green Road Equipment werkt volgens het “cradle-to-cradle-principe”. We hergebruiken wat nog goed is! Zo dragen we bij aan het tot stand komen van de circulaire economie. Een machine van onze klant wordt dan bij ons afgeleverd met de opdracht om deze te elektrificeren. De machine wordt dan volledig gestript, gestraald, opnieuw gespoten en voorzien van een elektromotor en accupakket. Als nieuwe machine voorzien van een nieuw CE keurmerk en bouwjaar, gaat deze “elektrische wals of asfaltspreidmachine” dan weer terug naar de klant”.
Mede door de beschikbaarheid van subsidieregelingen werd het voor Green Road Equipment mogelijk om met haar technische kennispartners innovaties in gang te zetten. Zo werd de ontwikkeling van de 2 ½ tons tandemwals en asfaltspreidmachine mogelijk gemaakt onder uitvoering van de DKTI-transport-regeling van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Maar ook voor aannemers die voor verduurzaming van hun materieel kiezen zijn er zeer aantrekkelijke subsidieregelingen beschikbaar.
De eerste machine was meteen verkocht aan Dura Vermeer. “Dura Vermeer heeft meerdere opdrachten bij ons neergelegd. Ook andere grote aannemers waaronder Volker Wessel hebben dat voorbeeld gevolgd. Ze hebben vertrouwen in ons bedrijf, onze vakkundige mensen én de techniek die achter de ontwikkeling van onze elektrische machines schuil gaat. Daar zijn we supertrots op.”